“VEN AMB EL RUMOR I COMPRA AMB LA NOTICIA”

O era al revés? La dita “comprar amb el rumor i vendre amb la notícia” l’hem sentit moltes vegades. Respon al fet que els inversors s’anticipen a possibles notícies favorables sobre una determinada empresa. Amb els “rumors” els inversors van agafant posicions esperant que l’anunci d’aquesta bona notícia en dispari a l’alça la cotització, aquesta fase dels “rumors” van fent pujar la cotització de tal manera que quan s’anuncia la notícia, aquesta ja està incorporada en els preus, i en lloc de catapultar la cotització a l’alça, aquesta baixa.

Quan passa això apareix un altre terme explicatiu “el mercat ja ho descomptava” és a dir allò que havia de venir i ser tan favorable ja estava recollit en les cotitzacions. Per aquest motiu perquè les cotitzacions pugin no només cal una “bona notícia” sinó una “més bona notícia” que l’esperada. En les publicacions de resultats l’estadística de “sorpreses positives” dona sentit a aquest fet.

Aquesta setmana hem viscut l’escenari a la inversa, els mercats portaven una correcció mitjana aquest 2022 del 8%, a causa principalment pel factor “pujada de tipus d’interès” i, en menor mesura, pels rumors de la guerra a Ucraïna.
Ahir el rumor d’Ucraïna va deixar de ser-ho per esdevenir notícia amb el llançament de la primera bomba, històricament quan hi ha una guerra el millor moment de comprar és quan aquesta comença i així pensem que també ho estarà en aquesta ocasió. Almenys la reacció d’ahir de la borsa americana i avui l’europea fan pensar-ho.

Per altra banda, en estar en els primers compassos de l’any on hi ha un reposicionament de carteres, el poc pes econòmic de Rússia, i la naturalesa de la caiguda amb una volatilitat continguda i poc excepcional, confirmen que estem davant una correcció normal. D’aquest tipus de correcció en tenim 2 o 3 cada any i que cal aprofitar comprant i esperant que el soroll mediàtic es dilueixi.

Sí que és cert que el conflicte consolida els increments de preus de les matèries primeres i, en conseqüència, de la inflació sobre la qual caldrà lluitar apujant els tipus d’interès. Aquí estem en aquest segon “rumor” que està frenant els mercats i que tindrà la seva notícia el mes vinent de març amb la primera pujada de tipus per part de la Reserva Federal Americana… Possiblement, si el mercat acull la notícia amb caigudes, esdevindrà una altra oportunitat per comprar empreses “value” i de turisme.

El següent gràfic es prou explicatiu dels sectors/empreses beneficiades i perjudicades amb el nou cicle que hem iniciat

Arxiu


Social Links