DE LA POR A L’EUFÒRIA… I UNA PRIMAVERA AVANÇADA

Els índexs borsaris continuen en alça, impulsats pels resultats empresarials positius, l’entusiasme entorn de la intel·ligència artificial i les expectatives de baixada dels tipus d’interès.


Baixades de tipus que ara s’aprecien més tardanes, el que ha tornat a impulsar el sector bancari.


Els mercats borsaris acumulen més de quatre mesos consecutius de pujada. L’S&P 500 ha assolit màxims històrics, mentre que la borsa europea també acumula un augment del 10% en l’any.


És raonable pensar que els mercats faran una pausa per recuperar l’alè a curt termini, però només és una suposició. De la mateixa manera que en les tendències baixistes és impossible anticipar rebots del mercat, també ho és anticipar les correccions.


Hem insistit diverses vegades en aquesta qüestió, l’estadística ens ho demostra (no especulis).


En aquests gràfics de Schroders, podem veure com la rendibilitat mitjana posterior a assolir l’S&P500 màxims històrics (fet més freqüent del que creiem) és molt similar a l’obtinguda en qualsevol altre moment en què la borsa no estava en màxims. Encara més, en els 12 mesos posteriors a l’assoliment de màxims la rendibilitat mitjana és superior.


Si un inversor, cada cop que el mercat assoleix màxims, surt del mercat (ven) i no torna a invertir (comprar) fins al mes en què la borsa ja no està en màxims, el resultat acumulat assolit seria 10 vegades inferior respecte l’inversor que ha mantingut sempre la posició.


Entrar i sortir, anticipar correccions… mai ha estat una bona idea.
El que funciona sempre, sempre, és la PACIÈNCIA.


Però bé… deixo d’insistir en això, i continuem analitzant la situació.


Com he dit, les dades econòmiques en general són positives, els indicadors de sentiment de mercat (indicadors avançats) també.

El “control” de la inflació afegeix probabilitats a un aterratge suau de l’economia, i, en paral·lel a l’aterratge, veurem les primeres baixades de tipus aquest 2024.
Els analistes que van emetre recomanacions negatives l’any passat estan reconeixent el seu error i conviden a invertir, el que està ajudant les pujades actuals. Davant d’aquest consens majoritari, on ara tothom veu bé la inversió en accions, és bo analitzar que ha passat en el passat amb situacions similars:


Per exemple.
Que ha passat quan el mercat ha pujat més del 5% en els primers 50 dies de l’any?

Doncs les 25 vegades que s’ha donat aquesta situació, ha acabat pujant en 24 ocasions, i en la majoria ha tancat l’any per sobre, només l’any 1987 va tancar en negatiu.



I que ha passat quan baixen els tipus d’interès?


Doncs, com veiem en el següent gràfic les borses pugen quan baixen els tipus d’interès, especialment si les baixades són moderades i progressives.


Per tant.
Cal estar invertit a tot gas ?
Seguint el fil desgranat fins ara la resposta és SÍ.
La volatilitat és baixa i es respira un ambient de certa eufòria, tal com veiem en l’indicador de l’eufòria i la por que publica la CNN

Però ja sabem que quan hi ha eufòria cal estar atents.

Val però la pena matisar el SI.

I sí, pensem que cal estar invertit en tot allò que no està de “moda” i que presenta un descompte respecte al seu valor fonamental.


D’empreses barates n’hi ha encara moltes.
Alguns exemples… les Small Caps, les del sector de la salut, de l’alimentari, del turisme, oportunitats en les telecomunicacions a les portes d’un procés de concentració, trobem “perles” en la borsa xinesa, Japó ha entrat en un nou cicle alcista secular, etc., etc.


Però hi ha paranys, la IA pot ser un parany, tot i considerar que és una revolució com va ser-ho internet, tenim seriosos dubtes que es puguin justificar els preus de moltes empreses d’aquest sector.


Per exemple.
En aquest gràfic apareixen el número de vegades en l’últim trimestre que les empreses han citat en els seus comunicats la IA.


NVIDIA, la que més cops ha mencionat IA,
Doncs NVIDIA porta gairebé un 100% de pujada en l’any, i la resta no queda curta, de l’ordre del 25-30%


Finalment
Una modesta recomanació,
Fugiu de les modes, estigueu invertits en actius que us siguin còmodes i la comoditat rau a comprar balanços sòlids.

David Forcada

Arxiu


Social Links