VISIÓ DE MERCAT – AFRONTANT L’ÚLTIMA PART DE L’ANY

Situació actual: Creixement agregat mundial per sobre de l’any precovid (2019), marges empresarials superiors per la retallada de costos, i liquides mundial en màxims.

Encara avui hi ha algunes restriccions per Covid arreu del món amb l’objectiu de retenir la inversió a cada país, només cal veure la quantitat de turisme domèstic aquest estiu, aquestes restriccions desapareixeran a curt termini apuntalant el creixement actual.

Pujada de preus de les matèries primeres, energia i transport. Pujades que les empreses traslladen en el preu de venda i per tant generant inflació.
Moltes empreses, tot i tenir diners a la caixa, amb els tipus d’interès negatius actuals utilitzen l’endeutament per afrontar noves inversions, aquest fet també és inflacionista.

Per tant, tot i que la inflació s’estabilitzarà, no creiem que sigui un fet temporal tal com han defensat inicialment els bancs centrals.

Recordem que l’objectiu dels bancs centrals és contenir la inflació al voltant del 2% i per fer-ho hauran de canviar a una política menys expansiva. A EUA i Regne Unit ja s’anticipa una pujada de tipus pel 2023, després vindrà Europa.

Una estabilització de la inflació al voltant del 2% és favorable per negocis cíclics, “value” o turisme. El pitjor escenari és que la inflació s’estabilitzi per sobre del 2%, històricament això perjudica les borses i en especial als negocis de comptador (com elèctriques, renovables) immobiliari i empreses de creixement en les que apreciem certa bombolla donat que l’excés de diners i tipus negatius està provocant una disminució de la disciplina de valoració, veiem transaccions d’empreses amb valoracions excessives.

Pel que fa a comportament borsari hem tingut un agost i setembre relativament tranquil, amb alguna lleugera correcció (-4% de l’índex agregat mundial MSCI World) i una mica més de volatilitat a principis d’octubre.

Mencionem els fets destacats d’aquests últims dies:
– Dades d’importants pujades de preus i repunt dels tipus d’interès a llarg termini.
– Escassetat de subministraments
– Cas Evergrande (immobiliària xinesa en el precipici)
– De nou, el deute dels EUA en el límit
– Cau Facebbok i Grances Haugen en denuncia públicament les seves males pràctiques

Tenint en compte que octubre, estadísticament és el pitjor mes de l’any, i veient el que hem vist podem concloure que el mercat està fortament suportat. Tot i això els indicadors d’eufòria i pànic estan molt moderats, fet que dona certa tranquil·litat

Passat octubre afrontarem els dos millors mesos en termes borsaris, continuarem amb el dubte del comportament de la inflació, però amb les restants incerteses desllorigades esperem un ral·li de final d’any liderat per aquelles empreses, que com he mencionat abans, es mouen bé amb inflacions estabilitzades al voltant del 2%.

Arxiu


Social Links