IBBOTSON

Fa molts anys que mostro en presentacions el gràfic que encapçala aquest bloc. És de gran utilitat per veure les rendibilitats obtingudes pels principals actius financers al llarg del temps.

El gràfic mostra l’evolució d’1 $ de l’any 1926 fins al 2022 en funció d’on l’invertim.

La línia grisa representa la inflació, al voltant del 3% anual, això significa que 1 $ del 1926 equival a 17 $ el 2022. Podem compensar aquesta pèrdua de poder adquisitiu invertint en actius monetaris com les lletres del tresor (línia verda), un actiu teòricament sense risc, que simplement ens ajuda a mantenir el poder adquisitiu.

Si assumim risc de tipus d’interès i invertim a més llarg termini en renda fixa, per exemple deute de l’estat a 10 anys, hauríem assolit una rendibilitat anual del 5,2%, el que hauria convertit el dòlar del 1926 en 131 $ el 2022, cosa que ens hauria permès millorar en 7 vegades el nostre poder adquisitiu.

L’altra opció és invertir en accions (directament o via fons d’inversió). El resultat aconseguit gràcies a l’efecte capitalització és espectacular, amb una rendibilitat anual mitja del 10% (superior si la inversió és en empreses petites) el capital acumulat seria d’11.535 $ multiplicant per 678 vegades el poder adquisitiu.

L’inversor Warren Buffett, amb 93 anys actualment, i en el “top ten” de persones més riques del món segons Forbes coneix molt bé aquest efecte.

Cal tenir en compte però, que la inversió en renda variable pateix cíclicament caigudes importants, superiors al 30%. Aquests retrocessos del patrimoni només són tolerables per perfils de risc agosarats. En tot cas, i especialment quan hi ha caigudes rellevants del mercat, és molt recomanable tenir present aquest gràfic que ens ajudarà a no prendre decisions precipitades.

Qui és l’autor d’aquest gràfic?

Roger G. Ibbotson és un reconegut economista i acadèmic en el camp de les finances, actualment té 80 anys. Ha tingut una carrera acadèmica destacada i ha ensenyat finances a les Universitats de Yale i Chicago.

Ibbotson ha rebut diversos premis i honors en reconeixement de la seva contribució a la investigació financera i a la indústria de la inversió. 
Al llarg de la seva carrera ha realitzat investigacions significatives en l’àrea de la valoració d’actius, el desenvolupament de les taxes d’actualització, l’estructura de mercat i la gestió de carteres. Actualment, apareix en les travesses per obtenir el Nobel d’economia.

El 1977 va fundar Ibbotson Associates, una empresa d’investigació financera i consultoria que va ser adquirida per Morningstar.

També va fundar Zebra Capital, a l’any 2001, i va encunyar la filosofia d’inversió “Popularitat” l’any 2007 a través del document de recerca “Liquidity as an Investment Style”, que va ser guardonat amb el Graham and Dodd Award l’any 2014.
La recerca duta a terme pel professor Ibbotson, juntament amb el seu equip de PhDs de la Universitat de Yale, conclou que dins de l’univers de la renda variable, els títols “Menys Populars” aconsegueixen a llarg termini una rendibilitat superior amb una volatilitat més reduïda, comparada amb els títols Més Populars. Avui Zebra Capital gestiona més de 7.500 M de USD sota la mètrica de Popularitat.

GVC Gaesco ha arribat a un acord per tal de crear el fons GVC Gaesco Zebra US Small Caps Low Popularity gestionat sota els criteris de Popularitat aplicats per Zebra Capital.
Els clients de GVC Gaesco tindran al seu abast l’oportunitat d’invertir en un fons amb una gestió única i especial. Ens plau esmentar que el fons serà presentat pròximament a Barcelona pel mateix Ibbotson.

Arxiu


Social Links