BAMBÚ

Ja fa uns quants anys, un client em va enviar una felicitació de Nadal amb un escrit que feia referència a una història zen sobre el bambú. (potser si ho llegeix ho recordarà)

Sempre he tingut present aquesta història que em recorda l’important que és tenir paciència i que, allò que val la pena, requereix el seu temps.

Diu el conte: 
Heus ací que una vegada hi havia dos pagesos que, camí a mercat, es van aturar en la parada d’un vell venedor de llavors sorpresos per unes llavors no havien vist mai
-Mercader, quines llavors són aquestes? -va preguntar un d’ells.
-Són llavors de bambú i són molt especials -va contestar el mercader.
-I per què són tan especials? 
-És difícil d’explicar. Us les emporteu i després ja ho veureu vosaltres mateixos. A més, només necessiten aigua i adob. -els va respondre.
Els dos pagesos, curiosos i intrigats per aquestes llavors tan especials, van decidir emportar-se’n un grapat cada un.
Quin seria el secret que amagaven? En què es convertirien?
Els pagesos van plantar les llavors i seguint les indicacions del mercader, les van començar a adobar i regar amb cura.
Però passaven els dies, les setmanes i els mesos i, mentre les altres llavors ja havien crescut (i les seves plantes donat els seus fruits), les llavors de bambú no germinaven, no passava res.
Llavors, un dels pagesos, molt enfadat d’estar treballant en va, li va dir a l’altre:
-Aquell vell mercader ens va enganyar amb les llavors. D’aquestes llavors mai en sortirà res!
I llavors, pres de la ràbia, va decidir deixar de cuidar-les.
Tot i això, i encara que tampoc feia salts d’alegria, el seu amic va decidir que, ja que hi era, seguiria regant i abonant les llavors com un últim acte de fe i perquè, en estar dins de la seva rutina, no li costava majors sacrificis.
Van seguir passant els mesos.
I després un any sencer.
I dos.
I 3 …
Fins a 7 -sí, 7- quan llavors va succeir la màgia i, en només 6 setmanes, el bambú va créixer, va créixer i va créixer … fins als 30 metres.
Com era possible que el bambú trigués 7 anys a germinar i que en només 6 setmanes pogués arribar a aquestes grans dimensions? Va créixer només en 6 setmanes? Era això viable?
I tant que no.
En realitat, les llavors van necessitar 7 anys i 6 setmanes.
En els 7 primers anys, el bambú va haver de generar un sistema d’arrels complex i necessari per després poder créixer d’una manera tan ràpida
.
No estava inactiu, estava preparant-se.

En els últims tres anys un conjunt d’empreses (poques) han tingut un creixement explosiu, i unes altres (la majoria) s’han empetitit…. però no han estat sense fer res, algunes estant teixit un bon sistema d’arrels que les prepara per a un creixement ràpid i possiblement més sòlid que d’altres més explosives.

I no crec que haguem d’esperar fins els 7 anys, vist l’evolució de les últimes setmanes el premi pot estar a punt d’arribar

Arxiu


Social Links