REACCIONS A LA SEGONA ONADA

Les incerteses sobre la segona onada del Covid-19 ha mantingut, durant aquests últims tres mesos, els mercats borsaris en un compàs d’espera. Si bé és cert que unes poques empreses/sectors han recuperat la totalitat de la caiguda, no ha estat així en la majoria de casos. Al final veiem una recuperació en forma de “K” donat que principalment el sector tecnològic ha destacat positivament.

Durant aquest mes hem anat veient com s’adoptaven diferents mesures locals per frenar l’expansió del virus, mesures que han impactat poc en les cotitzacions donat que els preus, encara molt baixos en moltes empreses, descomptaven que es donarien aquestes situacions.

Aquesta setmana, l’anunci de restriccions més dures a Europa sí que han generat un impacte en els mercats, amb caigudes en l’entorn del 7%.
Les noves restriccions provoquen que passi pel nostre cap la possibilitat de repetir la situació viscuda aquest març. Molt probablement en aquesta ocasió la situació serà diferent per molts i diversos motius, com per exemple:

– Un millor coneixement de la malaltia
– Més recursos de detecció i rastreig
– Mesures encaminades a limitar la mobilitat sense confinaments domiciliaris
– Polítiques expansives d’acompanyament als sectors més afectats
– Impacte menys global, amb Àsia creixent i EUA amb una aposta decidida a no confinar
– Més propers temporalment a tenir nous tractaments i vacunes.

Observant el comportament dels mercats, de moment, també apreciem diferències notables
Ni el volum ni la volatilitat, s’han disparat en excés, per exemple la volatilitat d’Europa ha pujat a 32,2 des de 28 (el març va arribar a 70). La magnitud de la correcció és moderada, amb aquests paràmetres allunyats de les situacions de pànic com les que vàrem viure, és esperable que els mercats recuperin gran part de la caiguda d’aquesta setmana en pocs dies.

Cal seguir-ho de prop, i les eleccions americanes del dimarts vinent afegeixen incertesa, però interpretem que és una etapa més en el camí a la normalització absoluta, cada cop més propera.
Les noves restriccions impactaran violentament de nou a uns sectors concrets, tot i que en general els resultats empresarials del tercer trimestre (admetent que són poc significatius per la situació excepcional) fins ara estan donant sorpreses positives i convida a pensar que el balanç final serà millor que el descomptat actualment pel mercat.

Arxiu


Social Links