DE LES TULIPES ALS BITCOINS

Pensareu que té a veure els bitcoins amb les tulipes.

No cal explicar que és una tulipa, per qui no sàpiga massa el que són les criptodivises i el bitcoin en particular us en faig un breu resum

Criptodivises
Bàsicament les criptodivises són un sistema de pagaments electrònic.

Es basen en la tecnologia “blockchain”, donat que el codi és obert i no està controlat per ningú tothom i pot participar i funciona en xarxa, totalment descentralitzat. Les propietats d’aquesta tecnologia permet que les transaccions siguin registrades oferint una garantia absoluta d’aquestes.
El Bitcoin és una criptodivisa, és la més coneguda, però n’hi ha més de 8.000, tals com l’Ethereum el Tether el Ripple o el Litecoin.
Les persones que intervenen en la creació de Bitcoins s’anomenen “miners”, donat que aquesta tasca comporta un consum energètic alt, els miners reben una recompensa en bitcoins. Per cert, s’estima que el cost mediambiental és similar al de Suïssa (això és un altre tema)
Qualsevol pot comprar o vendre criptodivises mitjançant una bitlletera virtual o “wallet” en un procés de transacció molt fàcil. Amb una cerca a Google trobareu moltes opcions per operar, per exemple coinbase.com o blockchain.com hi podeu pagar les compres amb Visa, Paypal o altres opcions.
En comprar, passem de les divises tradicionals (Euros o Dòlars) a criptodivises. En funció de la demanda i de l’oferta el preu de la unitat de criptodivisa (per exemple 1 Bitcoin) serà un o altre. Actualment es paga per 1 bitcoin la quantitat de 52.500 USD

El nombre de bitcoins que es crearan està limitat (se n’han creat 18,7 milions i el límit és de 21 milions). Aquest factor “d’escassetat” és el que indirectament li confereix un “valor”… si fos un recurs il·limitat, no tindria cap valor.
Un altre element que li pot atorgar valor és pel fet de l’anonimat de les transaccions.

Com tot sistema de pagaments, cal que la teva contrapartida (qui cobra) reconegui la moneda com a vàlida. Aquests últims dies hem vist com algunes grans empreses, Tesla és la més cridanera, ha anunciat que admetrà el cobrament amb Bitcoins. De la mateixa manera que podria admetre el cobrament en qualsevol actiu que tingui un preu de mercat.
En aquest punt hi veig, si més no, una certa contradicció.

Per una banda, tenim un actiu escàs que no genera res, que simplement té un preu de cotització format en funció de l’oferta i la demanda, equiparable a l’art, l’or, els segelles o els diamants i, per altra banda, pretenem que sigui una moneda a l’ús.

Si bé en el moment actual el flux de compres i vendes del conjunt de la societat li confereix cada dia més valor, patint unes variacions importants (volatilitat). Aquest fet, la manca d’estabilitat, és un handicap perquè pugui actuar com a moneda com a tal, i per tant la referència real de preu, per molt que decideixis donar l’opció de pagar amb bitcoins, seguirà essent l’USD o l’Euro.

Puc imaginar en un futur propè, que les criptomònades seran les properes monedes a l’ús, però per tal que funcionin com a tal necessitaran estabilitat i per tant, d’una manera o altra, una regulació.

I que tenen a veure les tulipes?
La primera bombolla financera coneguda es remunta a la primera meitat del segle XVII. Per diverses raons, es varen posar de moda algunes tulipes, tulipes blanques que apareixien amb ratlles o pics (a causa d’una malaltia que no es coneixia) però aquesta incertesa i aquests canvis les varen fer tan atractives agafant un rol d’obra d’art i, coincidint en una època de prosperitat, la gent més adinerada va pagar fortunes per una tulipa… l’increment constant de preus va alimentar l’especulació. S’explica, amb seriosos dubtes, que el preu per un bulb va arribar als 10.000 florins, que és el que valia una de les millors cases del canal d’Amsterdam… això potser és llegenda, el que és cert és que hi ha transaccions registrades a 400 florins i que el febrer del 1637 la bombolla va explotar sense motiu.

El que era una espiral alcista es va invertir i la gent corria per vendre veient la caiguda del preu.

Doncs no, les tulipes no tenen res a veure amb el Bitcoin, però el patró em recorda a una bombolla, com la de les tulipes per ser la primera i moltes altres que l’han succeït.

Arxiu


Social Links