SEGUIMENT SETMANAL (Setmana 10)

Com es pot veure en el quadre d’evolució setmanal, la setmana passada els mercats varen retallar el que havien pujat la setmana precedent.

CAIGUDA DE LES BORSES DES DEL 21 DE FEBRER

Índex 18/05/2020 10:00 AM Última setmana Mínims (intradia) Recuperació des de mínims Dies des de mínim
Dow Jones -EUA -18,30% -2,73% -37,18% 30,00% 56
S&P500 -EUA -14,20% -2,31% -31,67% 25,60% 56
DAX – Alemanya -20,75% -1,92% -39.21% 30,40% 63
IBEX – Espanya -33,13% -3,36% -41.29% 13,90% 63
EUROSTOXX – Europa -25,30% -2,85% -39.41% 23,30% 63
SHANGAI – Xina -5,41% -0,67% -12.92% 8,60% 60
NIKKEI – Japó -13,91% -1,28% -30,05% 23,10% 60

En premsa econòmica, sempre es publica els motius de per què les borses han pujat o baixat, tal dia o tal setmana… en el 90% dels casos, aquests moviments a curt termini probablement no tenen una casualitat concreta, però com que professionalment no semblaria seriós no atribuir-hi cap causa, sempre se’n troba alguna.

El moviment de la setmana passada correspon a aquest 90% de casos, però per no dir que no en sabem la causa, us n’enumero unes quantes:

  • Jerome Powell decep al mercat perquè no va anunciar mesures extraordinàries de la FED i emetre un missatge menys optimista sobre l’economia
  • Trump apuja el to envers la Xina, i insinua que pot anar més enllà de la guerra estrictament comercial
  • A les portes d’entrar a la fase de desconfinament de la majoria de països apareixen dubtes sobre la probabilitat de nous rebots, en aquesta fase i especialment de cara a la tardor, el que castiga a les empreses més exposades com són bancs, temerosos per la possible futura morositat, turisme, cícliques, etc..

La veritat és que no sé sabem realment si el mercat va corregir per aquests motius o no, el que si que és cert és que el volum va ser molt baix. La borsa espanyola va negociar en tota la setmana 5.080 milions d’euros, un 20% menys que la setmana precedent. Si el volum en si, no és explicació per la causalitat és un indicador que té una alta correlació amb la volatilitat o el nerviosisme del mercat, en la setmana de l’11 de març, en plena caiguda dels mercats el volum negociat va ser de 16.434 M €, un 70% superior.

El fet que l’Ibex, de nou, fos el “farolet vermell” és degut a la seva composició, amb un pes elevat (tot i les caigudes) de bancs i cícliques que són les que pateixen més en moments d’incertesa.

No per voluntat pròpia no he pogut publicar aquest post abans de les 12 del migdia de cada dilluns com és habitual. En aquests moments tots els índex han recuperat amb escreix la correcció de la setmana passada i s’han marcat una de les pujades més fortes dels últims mesos

I, si li podem trobar explicació:

  • Demanda d’acer i matèries primes en general a la Xina creix per sobre del previst
  • Nous avenços mèdics contra el coronavirus
  • Progressiva i uniforme apertura d’economies

No els hi feu massa cas a aquests arguments positius… ni als arguments negatius de la setmana passada. Seguirem veient aquests moviments en el curt termini, aleatoris generalment, però tornant al post de la setmana passada SOPA DE LLETRES creiem que la fase de recuperació es va iniciar ja fa 60 dies, i a final d’any esperem veure la majoria de cotitzacions molt per sobre de les actuals

Arxiu


Social Links