PRIMERS SÍMPTOMES POSITIUS

Espero que estigueu tots bé, és responsabilitat de tots seguir les indicacions per tal que duri el menys possible… paciència i pensem que falta un dia menys.
En l’àmbit d’inversions recomanem deixar passar la quarantena esperant que torni la racionalitat. Qui tingui capacitat moral i financera pensem que és una bona oportunitat.
Tanmateix, volem fer-vos arribar el seguiment setmanal per informar de com evolucionen els mercats i cap on creiem que aniran.
En la nota de la setmana passada “PÀNIC” dèiem que no estàvem massa lluny del punt de capitulació, aquell punt en què els mercats poden fer mínims. Generalment els terres són difícils d’anticipar, però la setmana passada hi ha força indicadors que conviden a l’OPTIMISME.
Possiblement hem iniciat una nova fase de consolidació, prèvia a la recuperació.

CAIGUDA DE LES BORSES DES DEL 24 DE FEBRER

Evolució en les últimes 16 sessions 23/03/2020 10:00 Última setmana
Dow Jones -EUA -33,87% -12,03%
S&P500 -EUA -30,94% -9,80%
DAX – Alemanya -36,45% +2,18%
IBEX – Espanya -36,44% +4,65%
EUROSTOXX – Europa -36,06% +3,18%
SHANGAI – Xina -12,61% -4,75%

EUROPA FRENA LES CAIGUDES.
Com es pot observar, les caigudes a Europa s’han frenat aquesta setmana. L’evolució del virus d’est a oest està impactant amb més contundència als EUA, que iguala la caiguda borsària amb Europa.

MENYS VOLATILITAT
La distància entre els mínims i els màxims de cada sessió s’ha reduït lleugerament. L’índex VIX americà que “indica la volatilitat del mercat” va tocar els màxims que havíem vist el 2009 per baixar posteriorment. La reducció de la volatilitat és el primer pas necessari per a una recuperació consistent.

MÉS RACIONALITAT
La setmana passada observem per primera vegada un comportament més racional. Els valors que poden tenir menys impacte en els seus resultats varen recuperar. Per exemple; fèiem esment de l’exagerada caiguda de Telefònica, doncs bé ha recuperat un 20% però en canvi Sol Melià ha caigut un 5% addicional.

AUTOCARTERA
Fem un seguiment de qui compra, la setmana passada moltes empreses varen iniciar compres d’accions pròpies. Normalment és que una empresa recompri accions és un bon símptoma.

RESERVES D’EFECTIU DISPONIBLES
En altres tipologies de caigudes, els diners busquen actius refugi. L’or, la renda fixa o podrien ser-ho les criptomònades. En aquesta ocasió els diners s’han quedat en fons d’inversió monetaris, és a dir en “cash”. Hi ha per tant una reserva disponible per entrar a mesura la situació es normalitzi.

POLÍTICA MONETÀRIA – POLÍTICA FISCAL
La setmana passada es va “trencar” el mercat de bons. Els de menys qualitat “higth yield” varen patir caigudes com a la crisi del 2009 i també varen caure els de més qualitat. L’anunci del paquet de 750.000 del BCE ha estabilitzat el mercat, principalment els perifèrics (Grècia, Itàlia i Espanya).
Les mesures de política fiscal anunciades per tots els països ajudaran a les empreses a superar la crisi de liquiditat, que de moment i en la majoria dels casos, no de solvència.


Amb tota la prudència, esperem que continuarà aquesta fase de CONSOLIDACIÓ.
L’escenari que contemplem és que els pics a partir d’on es reduiran els contagis a Itàlia, Espanya i Alemanya es poden produir a partir de principis de la setmana vinent. Aquest punt d’inflexió en els contagis marcarà el pas de la fase de consolidació a la de recuperació borsària.

Arxiu


Social Links