NO NEWS IS GOOD NEWS

“No news is good news” és una frase que segur hem llegit o sentit alguna vegada. Sembla que la primera versió d’aquesta frase s’atribueix al Rei d’Anglaterra James I que el 1616 va dir “Cap notícia és millor que males notícies”. L’expressió més moderna apareix per primera vegada en un llibre “Familiar Letters” del (1645) i escrit per James Howell on diu; Comparteixo la forma de pensar dels Italians que diuen “No news, good news”

Si volem definir l’evolució dels mercats borsaris, difícilment trobarem una frase que encaixi millor. Feu la prova! Si poseu “Guerra Comercial Trump” a Google veurem que les últimes entrades són de l’11 d’octubre, i les anteriors de finals de setembre. Ja sé que és un exemple sense cap rigor, però és cert que Trump o el Brexit han perdut intensitat en els titulars de les notícies.

Doncs bé, en aquest últim mes la borsa espanyola ha pujat un +5,20%, l’alemanya un +10% i l’S&P500 americà un +6,28%. Pujades amb diferències notables entre les empreses de “valor” i les de “creixement”, totes han pujat, però les primeres més.

Com podeu observar en el gràfic de l’evolució dels mercats en aquest 2019 observem que en tan sols un mes de “No news” les borses han sumat gairebé la meitat de la revalorització que porten en tot l’any.

El 2019 va començar amb forta recuperació fins al març. Pujada que “normalitzava” la caiguda de l’última part del 2018. Acompanyat d’un degoteig de males notícies com Itàlia, Trump, Brexit… els mercats s’han passat 5 mesos hivernant, període saldat amb lleugeres caigudes (al voltant del 3%) i amb una caiguda màxima a l’agost del 7.4%.

L’allau de notícies ha fet de tap, fent bona la dita “sell in may and go away”.

El que percebem és que quan “No news” els mercats tiren amunt. Davant la caducitat de les males notícies pensem que aquesta tònica alcista te continuïtat, i que, finalment, el mercat europeu sortirà d’un moviment lateral en el qual hi està atrapat ja fa més de 4 anys.

Cal tenir en compte que en aquests 4 anys els resultats empresarials no han parat de créixer i, en canvi, no s’han vist reflectits en les cotitzacions. Comença a ser el moment en què es normalitzi aquesta situació, a vegades aquests processos són ràpids… esperem que no hi hagi noves “News” que el frenin i obtinguem recompensa a la paciència.

Arxiu


Social Links