RESUM DE LES PERSPECTIVES PEL 2023 I COM INVERTIR EN RENDA FIXA

Com és habitual el mes de gener és moment per presentar les perspectives d’inversió per l’any.

GVC Gaesco va fer la seva presentació el passat 18 de gener, podeu veure el vídeo ECONOMIA, MERCADOS FINANCIEROS Y ESTRATEGIA DE INVERSIÓN EN 2023 o descarregar-vos les presentacions Entorno Macroeconomico en 2023, Mercados financieros en 2023 o Estrategia de Inversión en 2023

Us resumeixo la presentació:

Des d’un punt de vista macroeconòmic preveuen creixements negatius en alguns països i una recuperació feble el 2024. Així i tot, l’impacte en beneficis empresarials serà moderat en molts casos i, donat que les valoracions presenten descomptes considerables, estimen un potencial de l’Ibex pel 2023 del 20% liderat per uns sectors determinats. Pel que fa als tipus d’interès, veurem el sostre aquest 2023 el que representa una “normalització” dels tipus en l’entorn del 3,5%

Gestionarem amb aquesta convicció, per tant, mantindrem les inversions en valors “value” presents en productes com el fons GVC Gaesco Europa, fons que va tancar en positiu el 2022 i és el millor fons de renda variable europea aquest inici d’any, el Value minus Growth o també el GVC Gaesco 300 places per tal d’aprofitar la recuperació del turisme.

Veiem sovint que la majoria de les previsions pivoten al voltant d’un consens que en molts casos no s’acaba complint, només cal fer una revisió de les previsions pel 2022. Tot i la seva poca utilitat real us comento, a grans trets, algunes idees pel 2023 que he recollit en conferències i informes aquests últims dies.

T. Rowe Price diu que estem en un procés de “desglobalització”, procés que genera oportunitats en actius immobiliaris, valors industrials globals i  inversió sostenible. No està massa positiu en accions i molt en alerta vigilant l’alentiment econòmic. En tot cas, només recomanen les empreses que estan prenent nous lideratges, com les relacionades amb l’energia, els materials, bancs, les “small caps” de qualitat, i geogràficament Japó.  En renda fixa recomanen “aprofitar” els tipus actuals invertint en duracions llargues i “high yield”.

Per Schroders la renda variable americana està cara, en canvi, veu algunes oportunitats en accions fora dels EUA. Positius en renda fixa europea i emergent

Fidelity, compartint amb els anteriors una visió preocupada per la desacceleració xifra en un 57% la probabilitat de recessió. Andbank i Mapfre en la mateixa línia albira un escenari de recessió amb inflació, i per això recomana invertir en Or, plata, platí i en accions Japoneses en Iens.

JP Morgan, Weells Fargo o Bank of Amèrica, bancs que han presentat resultats aquests últims dies, apunten a un “aterratge suau” i JP Morgan pensa que aquest alentiment obligarà a retallar els tipus d’interès americans en l’última part de l’any.

Per tant, estem davant un consens amb una visió negativa de la marxa de l’economia que frenarà la pujada de tipus i perjudicarà la renda variable, cal centrar-se només en alguns sectors i empreses preferiblement Europees i especialment Japoneses locals.

De fet, explicat d’una manera o altra, totes aquestes anàlisis es poden resumir amb una lectura dels “US Leading indicators” que elabora “The Conference Board” i que amb l’anàlisi de diferents indicadors determina una alta probabilitat de recessió com es pot veure en el gràfic següent.

En resum, l’actiu preferit per invertir el 2023 amb un ampli consens és la renda fixa.

EVOLUCIÓ MERCATS RENDA VARIABLE 23/01/2023

De moment, l’evolució dels mercats aquests primers compassos d’any semblen voler contradir aquestes previsions, i de continuar així tancarem un dels millors geners dels últims anys. Relativitzem tant la lectura negativa de les previsions econòmiques com el bon comportament dels mercats en aquest inici d’any, no generalitzem i centrem-nos en aquelles empreses amb valor ocult, que encara en queden moltes.

RENDA FIXA

Com a l’actiu preferit de consens pel 2023 li dediquem aquest apartat

Veiem en el següent gràfic el que reflecteix el “consens de mercat” que apunta a un sostre en la pujada de tipus el segon trimestre d’aquest 2023 per estabilitzar-se posteriorment al 3%. Podem agafar aquest gràfic com una guia per prendre decisions d’endeutament (hipoteques) i d’inversió.

Com invertir en renda fixa?

1- Dipòsits bancaris: Els bancs són reticents a pagar en dipòsits perquè volen preservar els marges i evitaran a tot preu retribuir els estalvis mitjançant imposicions a termini. La poca competència actual els permet consensuar aquesta estratègia. A França, el govern obliga a remunerar els estalvis mitjançant la “Livret A” (fins a 22.950 € pels particulars) i ha fixat el tipus d’interès en el 3%

2 – Deute públic al mercat primari: Es pot anar a subhastes del mercat primari a través de la pàgina del tresor públic, només cal tenir DNI electrònic o certificat digital, i pots adquirir bons, obligacions i lletres del tresor, per exemple les lletres a 12 mesos en l’última subhasta van sortir al 2,983%. Es paguen via transferència al Banc d’Espanya, el banc d’Espanya quan et torna els diners cobra una comissió del 0,15% sobre l’import transferit.

3 – Deute públic o privat al mercat secundari: Hi ha moltes emissions cotitzant en el mercat secundari tant de deute públic com privat. Adjuntem aquí una llista orientativa de possibles opcions que es poden comprar a través del compte de valors de GVC Gaesco. LLISTAT DE BONS DE RENDA FIXA

4 – Fons d’inversió: El ventall és molt gran, podeu contactar i us ajudarem a trobar el més adequat en funció dels terminis en què vulgueu invertir.  La majoria de bancs ofereixen fons amb “garantia” de rendibilitat a un termini determinat (2-3 anys), son  fons que s’instrumenten amb carteres de deute de l’estat i, per tant, s’obté una rendibilitat inferior a l’obtinguda invertint directament.    

Altres coses interessants… per cert, la imatge que encapçala el post ha estat creada amb intel·ligència artificial “IA”, donat que el debat està entre com aterrarà l’economia li he suggerit a DALL-E pilots aterrant tranquils i nerviosos. També li he demanat al ChattGPT els 10 millors actius on invertir el 2023, si bé no comparteixo el resultat perquè no m’ha convençut (de moment ho continuaré redactant jo), el que és segur és que hem entrat en una nova era de la “IA”. Empreses com Apple, Nvidia, Capgemini, Microsoft o Amazon són de les que més l’utilitzen, en el proper blog us presentaré alternatives per invertir en intel·ligència artificial.

Arxiu


Social Links