UN ANY PER RECORDAR (dos errors a evitar)

Tot just fa un any ningú preveia el que hem viscut, al contrari, per norma general les previsions destil·laven optimisme.

El mes de març vàrem patir el crack borsari més ràpid de la història. Com tots els cracks, sempre en el moment menys esperat i pel motiu menys pensat.

L’anterior, el del 2009, va tenir per detonant la fallida de Lehman Brothers que va destapar la fragilitat de la base en què les entitats financeres varen construir una piràmide de deute privat sense les garanties suficients.

En aquestes situacions és quan es produeix un xoc emocional que indueix a prendre decisions equivocades. És el moment que cal actuar sense precipitació i on l’opinió i acompanyament dels assessors financers pren rellevància.

Des d’un primer moment vàrem constatar que aquesta caiguda era molt diferent del 2009 en que les bases econòmiques es vàrem deteriorar pel tancament del crèdit. En aquesta ocasió el caràcter temporal i extern, en un moment amb uns fonaments econòmics relativament sòlids, auguraven una recuperació ràpida.

Finalment tanquem l’any amb la borsa americana en màxims, caigudes moderades a Europa i diferències significatives de comportament entre diferents sectors

Banks  -20,9%     Assegurances -14.5%     Oil &Gas  -22.4%     
Telecomunicacions -13.5% Immobiliari   -12.8%

Tecnologia                 +13.8% Consum personal +11.3% Consum minorista     +7.3%

Vull agrair a tots els clients que ens han fet confiança i que, tot i l’allau de notícies negatives, han mantingut les posicions evitant així dos errors que es podrien cometre fàcilment.

Errors a evitar:

1 – Vendre amb el pànic. Hi ha hagut dos moments susceptibles a cometre aquest error, entre la segona i tercera setmana de març. A tenor del volum negociat i dels reemborsos dels fons més populars molts petits inversors varen vendre amb pèrdues molt considerables. I un segon moment, l’última setmana de novembre, on el mercat va fer un “engany” amb l’excusa de la segona onada.

Evolució del Index europeu Eurostoxx50 (50 principals empreses)

2 – Efecte retrovisor. No és un error amb resultats tan nefastos com el primer. Hi ha una tendència a comprar basant-se en les rendibilitats històriques a curt termini i això ha provocat que a partir de juny alguns inversors han venut accions “value” per comprar creixement “growth” i s’han perdut part de la recuperació.

Millor comportament de les accions “value” la segona part de l’any

Si bé és cert que la clau del 2020 ha estat a evitar aquests dos errors l’excel·lència en la gestió hauria estat a estar invertit en “growth” la primera part de l’any i en “value” la segona part. No hem sabut llegir bé aquesta situació, per una banda preveiem una recuperació ràpida amb menys diferències entre els diferents sectors, i per altra banda, desfer posicions “value” en preus tan baixos hi veiem el risc de quedar fora quan es produís la rotació sectorial, rotació que s’ha accelerat aquest mes de novembre.

Pel 2021 esperem una prolongació del comportament d’aquests últims tres mesos, esperem una nova etapa on empreses destacaran per comportament aquells negocis amb un bon flux de caixa.

Esperem no tenir sorpreses, i, si les tenim, les gestionarem. De nou agrair la vostra confiança que permetrà que no oblidem el 2020 pel que hem viscut, però que finalment no el recordarem especialment com un mal any en l’àmbit de les inversions.   

Arxiu


Social Links