SOBREREACCIONS

Setmana sorprenentment complicada arrel dels primers casos de Coronavirus a Europa.

Algunes reflexions:
– La caiguda dels mercats europeus i americà ha estat la més ràpida de les produïdes en aquest cicle alcista (des de març de 2009). En només 6 dies ha corregit un 13% des de màxims
– En aquests últims 10 anys ja hi ha hagut 5 correccions d’una quantia igual o superior
– L’impacte és més gran en les borses europees i americana que a la mateixa Xina, epicentre del virus.
– La por està centrada, més que en la gravetat, en la capacitat de propagació per les mesures que cal adoptar. A la Xina des del dia 20 de febrer el nombre de casos està disminuint però el focus mediàtic s’ha traslladat a Europa
– La setmana passada els mercats flirtejaven amb els màxims dels últims anys i tant els resultats empresarials que s’han publicat com les perspectives de beneficis són solides, però han quedat tapats pel tema de moda.

Realment el coronavirus pot representar una contracció econòmica mundial del 20%?

És molt aviat per veure l’impacte econòmic real (cancel·lacions d’esdeveniments, contracció del turisme, etc…) i també de la capacitat de propagació que tingui. La clau està en la durada de la situació perquè la sobrereacció dels mercats no es correspon amb la situació actual.
És cert que estem en una fase avançada del cicle econòmic, i que des del mes d’agost els mercats han pujat sense pausa. En la nota enviada a clients d’aquesta setmana fèiem incís, fins i tot, en la bondat d’una correcció i recomanàvem mantenir una estratègia pensant en més endavant i no deixar-se influir les sessions de pànic i volatilitat.
La nostra perspectiva no ha canviat, al contrari, pensem que tenim una nova oportunitat per aprofitar, moltes empreses han caigut per “simpatía” però estan poc exposades a situacions d’aquestes o ja partien de valoracions baixes. Qui tingui capacitat per invertir és dels moments per fer-ho.

Entenem però, que les recessions cal evitar-les. Aquestes venen en el moment i per la causa menys esperada. Les vendes actuals només es justifiquen qui pensi que el coronavirus és el nou “cigne negre” que desencadenarà una recessió, com va ser l’esclat de la bombolla tecnològica el 2000 o les subprimes el 2008. Nosaltres no creiem que sigui diferent que altres episodis de contagis, si es repeteix la història, d’aquí a tres mesos ja veurem quina haurà estat la decisió correcte, Mentrestant, nosaltres aprofitem per comprar. Recomano llegir aquest post d’en Jaume Puig al respecte “Efecte de l’amenaça del Covid-19 en el GVC Gaesco 300 Places Worldwide FI”

Arxiu


Social Links